PUURS parochieregisters huwelijken 1591-1797

Musea, bezienswaardigheden & evenementen m.b.t. geschiedenis en heemkunde in de Rupelstreek, Klein-Brabant of het Vaartland

PUURS parochieregisters huwelijken 1591-1797

Berichtdoor Dirk BINON op di okt 10, 2006 9:03 am

Voor Puurs zijn er parochieregisters met huwelijken vanaf 1591. Het register 1672-1682 is vermoedelijk verbrand of verdwenen. Van deze huwelijksakten werden er midden 19de eeuw klappers gemaakt. De Puurse klappers zijn echter moeilijk hanteerbaar, bevatten zeer veel fouten, en het zoeken erin is tijdrovend. De klappers en de originele parochieregisters zijn, als gevolg van de archiefwet, in bewaring gegeven en bevinden zich in het Rijksarchief te Beveren. Het raadplegen van de originele boeken is vanwege diverse redenen niet meer mogelijk en zelfs af te raden. Er zijn ook tal van pagina’s die onleesbaar zijn. Vandaar deze bewerking.

PUURS tot deze moederparochie behoorden destijds: Breendonk, Eikevliet, Kalfort, Klein-Mechelen, Kreweg, Oppuurs, Pullaar, Puurs en Sauvegarde. Vóór 1803 grensde Puurs aan de parochies Bornem, Hingene, Nattenhaasdonk, Ruisbroek, Ramsdonk, Londerzeel, Liezele, Lippelo en St.-Amands. De parochie Puurs was één van de meest uitgestrekte en moeilijkste parochies van het bisdom. De pastoors hadden meer dan vier uur nodig om heen en terug naar de parochiekerk te gaan.

Parochieregisters zijn de belangrijkste databanken van de vorige eeuwen. De grote gebeurtenissen in een mensenleven werden opgeschreven in de parochieregisters. Bij een doop, huwelijk of overlijden werden de datum en de familierelaties in een akte vastgelegd. In de akten van de 19e eeuw vind je meer informatie dan in de eerste akten van de 16e of de 17e eeuw.

In de 16e eeuw werden ook te Puurs verschillende ondertrouwen zorgvuldig opgeschreven. Als de bruid of bruidegom weduwe of weduwnaar waren of als zij (van ver) familie waren van elkaar, dan staat dit meestal ook in de akte vermeld. In de meeste huwelijksakten staat de datum van het huwelijk en de voor- en familienaam van de huwelijkspartners en van de getuigen. Vanaf midden 18de eeuw is ook de plaats van waar zij afkomstig zijn vermeld.

Met deze bewerking haalt men meer uit de parochieregisters dan er zelfs door een ervaren genealoog uit te halen is. Bij de samenstelling van deze bewerkte parochieregisters is getracht om de oorspronkelijke gegevens zo juist en zo volledig mogelijk weer te geven met respect voor het origineel. Geen enkel gegeven, hoe onbelangrijk ook, is verloren gegaan. De bewerkte parochieregisters huwelijken Puurs 1591-1797 bestaan uit 2 delen en omvatten 9800 namen)

U kunt tot 30 oktober 2006 voorintekenen op deze bewerking (2 delen) door overschrijving van 50,00 euro (op het rekeningnummer 063-1494042-83 en door bijgevoegd bestelformulier over te maken of door bestelling via e-mail op het adres dirk.binon@skynet.be. De boeken kunnen afgehaald worden op zaterdag 2 december 2006 tijdens de jaarlijkse genealogische contactdag te Breendonk (dienstencentrum Paepenheide). Indien u wenst dat de boeken worden toegestuurd, rekent u een extra kost van 6,00 euro bij de overschrijving.


Dirk BINON
gast-aankondiger
gast-aankondiger
 
Berichten: 4
Geregistreerd: ma apr 24, 2006 5:37 am
Woonplaats: RUISBROEK (Puurs)

Keer terug naar Musea, bezienswaardigheden & evenementen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron